przedzialy
ANNA: Czy moglby mi ktos wyjasnic, bardzo dziekuje za wszelkie rady
mam napisac wzor na pochodna podanej funkcji
f(x)=1−|9−x
2| na przedziale [−11,2]
czyli rozpisuje wzor funkcji
f(x)= x
2−8 dla x∊[−3,2]
= 10−x
2 dla x∊[−11,−3]
f'(x) =2x
=−2x i tu teraz mam problem jak okreslic te przedzialy domkniete czy otwarte?
pomyslalam ze sprawdze czy istnieje pochodna w −3
| | 10−x2−10−9 | | x2−9 | |
f'−(−3)=lim−3− |
| =lim−3− |
| =lim−3− (x−3)=6 |
| | x+3 | | x+3 | |
| | x2−8+9−8 | | x2−7 | |
f'+(−3)=lim−3+ |
| =lim−3+ |
| =+∞ ( czy jezeli pochodna |
| | x+3 | | x+3 | |
wychodzi
∞ to wtedy istnieje pochodna niewalasciwa jednostronna?)
w moim zadaniu pochodne jednostronne sa rozne wiec pochodna w −3 nie istnieje a co z punktami
−11 i 2 tam pochodna istnieje, mam zapisac przedzial domkniety przy nich? moze mi ktos to
wyjasnic?
2 gru 15:39
ICSP: pochodna albo istnieje albo nie istnieje.
Funkcja f nie ma pochodnej w punktach x = 3 i x = −3
Przedziały powinny być otwarte.
2 gru 16:02
ICSP: na brzegu rozważamy pochodne jednostronne.
2 gru 16:08
ANNA: moje obliczenia pochodnej w −3 sa poprawne?
a czy jak wyjdzie mi pochodna jednostronna niewlasciwa to znaczy ze ta pochodna istnieje?
2 gru 16:23
ANNA: co by musialo wyjsc zeby przedzialy dla pochodnej byly −11 i w 2 otwarte?
2 gru 16:23