całka
HGH: Oblicz przez podstawienie
podstawiam sobię:
t=
√(1−4x)
i po kilku przeksztalceniach dochodze do dwoch mozliwuch xow:
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
x= − |
| i x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i jeśli wezme x ujemny to wychodzi mi ładnie odpowiedz, a jeśli dodatni to odpowiedz wychodzi
na − ale nie bardzo wiem jak wykluczyć tego jednego x, domyslam sie ze cos z Dziedzina ale nie
moge dojsc do zadnych sensowych wnioskow
2 gru 15:01
ICSP:
t =
√1 − 4x
t
2 = 1 − 4x
4x = 1 − t
2
2 gru 15:05
HGH: żle przepisałem przukład tam jest 4x2 sorry
2 gru 15:07
HGH: i X−sy wychodzą mi takie jak juz dalej napisalem
2 gru 15:07
ICSP: Podstawienie t = 2x
2 gru 15:07
HGH: rzeczywiście tak też wyjdzie. No dobra ale jeśli zaczałbym liczyć swoim sposobem którym niby
też wychodzi to jak odrzucić tego dodatniego x?
2 gru 15:12
ICSP: niezbyt rozumiem o co chodzi.
Rozbijasz na dwa przypadki.
Jeden odpowiada za wartości ujemne drugi za dodatnie.
2 gru 15:34
HGH: Chodzi o to że jeśli wezme ten przypade z + to wychodzi odpowiedz na minusie, jesli ten z − to
jest ok. Więc domyślam się że trzeba jednego X odrzucić z tym, że nie wiem jak
2 gru 15:38
ICSP: daj te wyniki.
2 gru 15:45
HGH: | | −1 | |
i wtedy ∫ wychodzi mi |
| arcsin(2x) +C |
| | 2 | |
x ujemny wychodzi
| 1 | |
| arcsin(2x) +C >> poprawne |
| 2 | |
2 gru 15:49
ICSP: 
Weźmy przypadek gdy x > 0
Jaka całka wychodzi Ci po podstawieniu t?
2 gru 15:59
2 gru 16:14
ICSP: tu jest dobrze
Po scałkowaniu?
2 gru 16:15
2 gru 16:19
ICSP: nie
2 gru 16:20
HGH: | | 1 | |
dlaczego? daje |
| przed całke i mam całke z √1−t2 czyli arcsin√1−t2 |
| | −2 | |
2 gru 16:22
HGH: | | 1 | | 1 | |
mam całke z |
| oczywiscie co finalnie daje wynik |
| * arcsin({√1−t2}) |
| | √1−t2 | | −2 | |
+ C
2 gru 16:23
ICSP: sprawdź w tablicach ile wynosi
potem zamień x na t
2 gru 16:23
HGH: no arcsin(x) +C
2 gru 16:25
2 gru 16:26
HGH: | | 1 | |
aaa teraz widze to bedzie arcsin(t) i wyjdzie |
| * arc sin(√1−4x2? czyli generalnie |
| | −2 | |
całe moje podstawienie będzie złe?
2 gru 16:29
ICSP: stałą zgubiłęś.
Teraz skorzystaj ze wzoru:
| | π | |
arcsin(√1 − t2) = |
| − sgn(t)arcsin(t) |
| | 2 | |
2 gru 16:33
HGH: nie spotkałem się z tym wzorem nigdy, ale już tak mi ten przykład namieszał ze teraz juz nie
wiem co i jak w nim, ale widze ze Twoja propozycja na podstawienie t=2x jest duzo szybsza,
tylko jak wpasc na takie podstawienie?
2 gru 16:38
ICSP: To są całki typu
Zaczyniasz od sprowadzenia do postaci kanonicznej.
Mogą wystąpić tylko II przypadki:
1
o
tutaj stosujesz podstawienie x = a*sh(t)
2
o
tutaj stosujesz podstawienie x = a*t
2 gru 16:52
jc: | | dx | | 1 | |
∫ |
| = ∫(1−4x)−1/2 dx =2/(−4) * (1−4x)1/2 = − |
| √1−4x |
| | √1−4x | | 2 | |
2 gru 17:03
Mariusz:
Jak masz całki postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx
To stosujesz podstawienia
√ax2+bx+c = t − √ax , gdy a > 0
√ax2+bx+c = xt + √c , gdy c > 0
√a(x−x1)(x−x2) = (x−x1)t , gdy b2 − 4ac > 0
Z podstawienia wyliczasz x(t) oraz pierwiastek
Następnie różniczkujesz x(t)
Jeśli chodzi o całkę z pierwszego wpisu to podstawienie którego chciałeś użyć jest dobre
ale ty musiałeś gdzieś popełnić błąd w obliczeniach
2 gru 22:06