matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Kuba152:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o kątach α i β wpisany w okrąg o promieniu R. Wysokość ostrosłupa jest równa długości boku leżącego naprzeciw kąta β. Wtedy objętość ostrosłupa jest równa:
8R
3
a)
sin α sin β sin
2
(α − β)
3
R
3
b)
sin α sin
3
β sin (α + β)
3
4R
3
c)
sin α sin
2
β sin (α + β)
3
R
3
d)
sin α sin
2
β sin(α + β)
3
2 gru 13:34
123:
Odp: C)
2 gru 16:31
123:
H=b=2Rsinβ γ=180
o
−(α+β) , sinγ= sin(α+β) c=2Rsin(α+β)
1
P
p
=
*b*c*sinα
2
P
p
= ....... V=......
2 gru 16:34
Kuba152:
Dziękuję Ci bardzo!
3 gru 04:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick