ciąg geometryczny
Izajasz: Dany jest ciąg geometryczny w którym wszystkie wyrazy są dodatnie.
Jeżeli w tym ciągu zachodzi równość a7a5=116, to ile wynosi q?
Proszę o krótkie rozwiązanie jako przykład. Zadanie wydaje się proste ale chciałbym
poznać tok myślenia.
2 gru 13:26
Filip:
Tu nie ma zadnego myslenia, zwykle podstawienie do wzoru znajac fakt, ze
an = a1*qn−1
2 gru 13:31
ICSP: Dla ciągu geometrycznego:
pod warunkiem, że n > m i a
m ≠ 0
2 gru 13:45
Jerzy:
| a7 | | a1*q6 | | 1 | |
| = |
| = |
| , a teraz dasz radę ? |
| a5 | | a1*q4 | | 16 | |
2 gru 13:45
Mariusz:
@ISCP
Skąd warunek n>m ?
2 gru 14:48