prawdopodobieństwo
Kuba152: Rzucamy trzy razy kostką sześcienną do gry. Zapisujemy kolejno ilość wyrzuconych oczek i
w ten sposób otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tak otrzymana
liczba jest większa od 532 ?
2 gru 10:47
Frajvald: Najpierw liczymy omege:
Ω= 6 * 6 *6 = 216
I teraz mamy 3 możliwości :
1) Dwie pierwsze liczby to 5 i 3 a trzecia liczba jest większa niż 2 czyli 533 534 535 536.
Czyli na pierwszym miejscu moze byc jedna liczba (5) na drugim jedna(3) a na drugim 4 (3,4,5,6)
czyli 1*1*4=4.
2)Pierwsza liczba to 5 a druga jest większa niż 3. Np.541,556 itp.
1*3*6=18
3)Pierwsza liczba to 6 a pozostałe 2 są dowolne. Np. 611,623 itp
1*6*6=36
| | 4+18+36 | | 58 | |
Czyli wynik to |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
2 gru 11:07
Kuba152: Dziękuję Ci bardzo!
2 gru 11:15