Ciąg arytmetyczny - W pewnym ciągu arytmetycznym..
Remik: W pewnym ciągu arytmetycznym a1=−17 oraz r=35.
Który wyraz tego ciągu będzie pierwszym wyrazem większym od 0?
2 gru 09:58
Jerzy:
an = a1 + (n − 1)*r
podstaw dane i rozwiąż nierówność: an > 0 w zbiorze N
2 gru 10:15
ite:
1/ zapisz wzór na n−ty wyraz tego ciągu
2/ zapisz równanie, w którym ten wyraz będzie większy od 0
3/ rozwiąż to równanie, a potem znajdź najmniejszą liczbę naturalną, które je spełnia,
ta liczba będzie numerem szukanego wyrazu
2 gru 10:16
Nikł:
6 kwi 13:26
Jolanta: an>0
a1+(n−1)r>0
−17+(n−1)*35>0
−17+35n−35>0
35n>52
n>U{52}{{35}
Liczba n musi być naturaln
Czyli n=2
Drugi wyraz ciągu będzie pierwszym wyrazem większym od zera
a2=a1+r
a2=−17+35=18
6 kwi 13:54