zadania optymalizacyjne
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: 1. Deweloper przed rozpoczęciem inwestycji zamierza ogrodzić fragment działki, na którym będą
składowane materiały budowlane. skład materiałów ma mieć kształt prostokąta, a częśc
ogrodzenia stanowić będzie istniejący mur(tak jak na rysunku)
________________
| |
| |__
| | |
_____ |_______________ | | 10m
| ______________________ |
40 m
Na ogrodzenie zakupiono 50 m drucianej siatki. jaką maksymalną powierzchnie może mieć skład
materiałów budowlanych ?
2. w punkcie skupu trzody chlewnej należy zbudować ogrodzenie ograniczające trzy jednakowe
prostokątne boksy ( tak jak na rysunku)
__________________
| | | |
| | | |
|_____ |_____ |_____ |
Właściciel skupu zakupił materiały pozwalające zbudować ogrodzenie
o łącznej długości 48m i chce, aby powierzchnia była możliwie
największa. Jakie powinny być wymiary każdego boksu?
1 mar 18:33
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:

1. Deweloper przed rozpoczęciem inwestycji zamierza ogrodzić fragment działki, na którym będą
składowane materiały budowlane. skład materiałów ma mieć kształt prostokąta, a częśc
ogrodzenia stanowić będzie istniejący mur(tak jak na rysunku)
Na ogrodzenie zakupiono 50 m drucianej siatki. jaką maksymalną powierzchnie może mieć skład
materiałów budowlanych ?
2. w punkcie skupu trzody chlewnej należy zbudować ogrodzenie ograniczające trzy jednakowe
prostokątne boksy ( tak jak na rysunku)
Właściciel skupu zakupił materiały pozwalające zbudować ogrodzenie o łącznej długości 48m i
chce, aby powierzchnia była możliwie największa. Jakie powinny być wymiary każdego boksu?
1 mar 19:11
kotek:
19 wrz 06:16
Skipper:
2.
| | 48−6b | |
48=4a+6b ... ⇒a= |
| =12−1,5b
|
| | 4 | |
P=3ab= 3b(12−1,5b)=−4,5b
2+36b
P
max dla b={−36}{−9}=4
a=12−6=6 a=6 b=4
19 wrz 09:00
Skipper:
1.
30x15
19 wrz 09:09