Wyznacz zbiory
joker: Niech:
A={a∊R: ⋀ x2 + (a+1)x + 2 > 0}
x∊R
B={x∊R: ⋁ x2 + (a+1)x + 2 > 0}
a∊R
Wyznaczyć zbiory A\B i B\A
Część ze zbiorem A:
△<0
△=(a+1)2−8=a2+2a−7
a2+2a−7<0
Po wyznaczeniu miejsc zerowych
a∊(−1−2{2}, −1+2{2})
W przypadku części zadania ze zbiorem B, należy znaleźć wszystkie X∊R dla których istnieje
takie a∊R, dla którego x2 + (a+1)x + 2 > 0. Czy mógłbym prosić o pomoc jak się powinienem do
tego zabrać?
1 gru 20:46
ABC:
tego typu trójmian przy x→+∞ też zmierza do +∞ niezależnie od wartości a , wniosek?
1 gru 20:53
ICSP: ABC nie zgodzę się.
Elementami zbioru B są x a nie a.
Badasz zachowanie x w nieskończoności.
Moje pytanie: "Od którego x mam zacząć je dodawać do zbioru?
Co z x mniejszymi od 0, czy mam je uwzględnić w zbiorze?
Tak naprawdę wystarczy wybrać a = 0 i już widać, że B = R
1 gru 21:39
ABC:
mi się litery przestawiły w głowie miejscami , za dużo matematyki ostatnio
1 gru 22:30