Wyznacz macierz tego operatora w bazie standardowej
Frajvald: Witam, mógłby ktoś podpowiedzieć jak sie zabrać za coś takiego?
Sprawdz, że istnieje przekształcenie linowe f: R3−−>R3 przekształcające wektory
(2,3,5), (0,1,2), (1,0,0) na wektroy (1,1,1), (1,1,−1), (2,1,2).
Wyznacz macierz tego operatora w bazie standardowej.
odp. [ 2 −11 6]
[1 −7 4 ]
[2 −1 0]
Znam warunki na przekształcenie liniowe ale nie moge wyznaczyć jego wzoru i nie wiem jak
wyznaczyć macierz operatora.
Próbowałem w ten sposób (1,1,1) = a1(2,3,5)+a2(0,1,2)+a3(1,0,0)
(1,1,−1)=b1(2,3,5)+b2(0,1,2)+b3(1,0,0)
(2,1,2) =c1(2,3,5)+c2(0,1,2)+c3(1,0,0)
ale nie wychodzi dobry wynik
1 gru 20:40
ABC:
musisz znaleźć obrazy (1,0,0) , (0,1,0) ,(0,0,1) przy twoich założeniach, czyli innych
kombinacji szukasz
1 gru 20:44
Frajvald: Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem bo średnio rozumiem ten dział. Mógłbyś napisać jakich
kombinacji dokładnie szukam?
1 gru 20:56
ABC:
masz przedstawić wektory bazy standardowej jako kombinacje (2,3,5), (0,1,2) ,(1,0,0) czyli
jedną masz za darmo
1 gru 21:00