calki
HGH: policz całke metoda całkowania przez czesci
∫x22x dx
gdy podstawiam
f(x) = x2 i g'(x) = 2x
dochodze do 0 = 0
gdy podstawiam
g'(x) = x2 i f(x) = 2x
dochodze do jakis wielkich poteg ktorych nie ma w odpowiedziach...
prosze o pomoc
1 gru 18:52
Jerzy:
Masz wyraźne polecenie przez części,a nie przez podstawienie.
1 gru 18:54
ICSP: x
2 | 2
x
| | x2 | | 2x | | 2 | |
∫x22x dx = |
| 2x − |
| 2x + |
| 2x + C |
| | ln(2) | | ln2(2) | | ln3(2) | |
1 gru 18:55
ICSP: Podstawia do wzoru na całkowanie przez części.
Tylko zamiast standardowych u i v używa f i g.
1 gru 18:55
Jerzy:
Upss ... nie doczytałem. Przyjmowanie dwukrotnie g’(x) będzie ci obniżać potęgę x
1 gru 18:57
Jerzy:
*g’(x) = 2x
1 gru 18:59
HGH: nie bardzo rozumiem twoj zapis ICSP... mozesz troche rozjasnic jak to zrobiles? co przyjales za
f(x) i g'(x)?
1 gru 19:00
Jerzy:
I co to znaczy: „ dochodzę do 0 = 0” ?
?
1 gru 19:01
HGH: tzn widze ze po lewo to sa kolejne pochodne a po prawo odwrotnosci, ale jak to sie ma do
calkowania przez czesci?
1 gru 19:01
HGH: 0 = 0 poniewaz doszedlem do tego
| | x22x | | x22x | |
∫ = |
| − |
| + ∫ |
| | ln2 | | ln2 | |
1 gru 19:02
HGH: dobra doszedlem do tego ale wychodza bardzo brzydkie i czasochlonne rachunki... ciezko bez
wolframaa
1 gru 19:11
Jerzy:
Ja tak nie uważam,ale z telefonu trudno się rozpisuje.
1 gru 19:20