symbol nieoznaczony
kkk: czyli
| | 0 | |
limx→−∞ U{ex}/{x+1} to jest |
| czyli to nie jest symbol nieoznaczony? tylko po prosu |
| | −∞ | |
0
dobrze mysle?
1 gru 18:35
1 gru 18:35
kkk: ktos moglby pomoc?
bede bardzo wdzieczny
1 gru 19:10
Pytający:
Dobrze.
1 gru 19:21
Filip:
Mozna to zrobic tak:
1 gru 19:26
Jerzy:
| | 1 | |
@Filip , błagam, tutaj jest młodzież,która się uczy. |
| = ∞ ,taki zapis jest |
| | 0 | |
niedopuszczalny no chyba,że ty tak uważasz.
1 gru 19:34
Filip:
1 gru 19:55
Jerzy:
1 gru 19:57
Husten Saft: Takiego zapisu uzywa w swoim kursie e−trapez
czy jest prawidlowy ?
jesli nie to jak to powinno byc zapisane ?
1 gru 20:04
ABC:
a jeden przez zero to plus czy minus nieskończoność ? tu są poważne pułapki gdy wezmę jako ciąg
| | (−1)n | |
zbieżny do zera przykładowo an= |
| |
| | n | |
1 gru 20:06
Husten Saft: ABC
ja wiem ze to nie jest dzielenie przez 0 tylko przez co zbliza sie do zera
Chodzi o sam zapis
1 gru 20:08
ABC:
widzisz na moim przykładzie że ciąg może być zbieżny do zera, a jego odwrotność nie posiadać
granicy
w/g mnie zapis nieprawidłowy
1 gru 20:10
Husten Saft: No i o to chodzi
Jesli ktos ma wykupiony jego kurs granic to mozna mu na to zwrocic uwage .
1 gru 20:12
kkk: | | 1 | | 1 | |
a czy ja dobrze rozumiem [ |
| ]=+∞ [ |
| ]=−∞? jako ze tego 0 nie osiaga tylko do |
| | 0+ | | 0− | |
niego dazy z prawej lewej strony
i jeszcze czy dobrze rozumiem?
| | ex | | ex | | 0 | |
limx→−∞ |
| =limx→−∞ |
| =[ |
| ]=0 |
| | x2+1 | | x(x+1) | | +∞ | |
2 gru 15:24
Jerzy:
Dobrze.
2 gru 15:31
kkk: dziekuje bo najpierw mialam ∞−∞ gdy mialam w postaci x2+x ( czyli symbol nieoznaczony) i
zastanawialam sie czy mozna tak sobie przeksztalcicsie
2 gru 15:41
Jerzy:
Jakim sposobem ?
| | ex | | 0 | |
limx→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x2 + x | | ∞ | |
2 gru 15:54
kkk: ale tam jest do −∞ to nie daje mi w mianowniku ∞−∞?
2 gru 15:55
Jerzy:

To jest wykres funkcji f(x) = x
2 + x , gdzie dąży f(x) dla x → −
∞ ?
2 gru 15:57
kkk: do +∞? a oki rozumiem, ja sie uwzielam ze mam ∞−∞ symbol nieoznaczony
2 gru 17:16