matematykaszkolna.pl
Różnowartościowość funkcji tomek123098: Witam, mam problem z zadaniem typu "wyznacz przedziały na których funkcja jest różnowartościowa".
 2x 
Na warsztat weźmy sobie funkcję y =

, ponieważ znalazłem omówienie
 x2 + 1 
do właśnie takiej funkcji, podaję do niego link: https://pl-static.z-dn.net/files/dfb/98ffaca232299bfb78153739d891cbe0.gif I właśnie tego omówienia dotyczy moje pytanie a dokładnie samego początku. Autor chce zobaczyć dla jakich x funkcja może przyjąć taka sąma wartość (y1 = y2) Wychodzi mu, że funkcja przyjmuje taką samą wartość dla x które są identyczne (x1 = x2), czyli że nie przyjmuje tej samej wartości dla dwóch różnych x−ów, chyba że dwa "iksy" dają 1, ale to też mogą nam dać tylko dwa takie same "iksy", 1 lub −1. Czy więc z tego nie wychodzi, że funkcja jest różnowartościowa dla całej swoje dziedziny?
1 gru 17:16
ABC:
 1 
oblicz sobie f(2) i f(

) i wyciągnij wnioski
 2 
1 gru 17:26
tomek123098: Fakt, w głowie nie wiem czemu przeleciałem tylko liczby całkowite
1 gru 17:38
Pytający: "Wychodzi mu, że funkcja przyjmuje taką samą wartość dla x które są identyczne (x1 = x2), czyli że nie przyjmuje tej samej wartości dla dwóch różnych x−ów," Błędny wniosek. Sprawdź sobie chociażby dla f(x) = |x|. ", chyba że" Skąd taki spójnik? "dwa "iksy" dają 1, ale to też mogą nam dać tylko dwa takie same "iksy", 1 lub −1."
 1 
Tam masz mnożenie. Przykładowo dla x1 = 2, x2 =

iloczyn x1x2 "daje" 1.
 2 
1 gru 17:39