Różnowartościowość funkcji
tomek123098: Witam, mam problem z zadaniem typu "wyznacz przedziały na których funkcja jest
różnowartościowa".
| | 2x | |
Na warsztat weźmy sobie funkcję y = |
| , ponieważ znalazłem omówienie |
| | x2 + 1 | |
do właśnie takiej funkcji, podaję do niego link:
https://pl-static.z-dn.net/files/dfb/98ffaca232299bfb78153739d891cbe0.gif
I właśnie tego omówienia dotyczy moje pytanie a dokładnie samego początku.
Autor chce zobaczyć dla jakich x funkcja może przyjąć taka sąma wartość (y
1 = y
2)
Wychodzi mu, że funkcja przyjmuje taką samą wartość dla x które są identyczne (x
1 = x
2),
czyli że nie przyjmuje tej samej wartości dla dwóch różnych x−ów, chyba że
dwa "iksy" dają 1, ale to też mogą nam dać tylko dwa takie same "iksy", 1 lub −1.
Czy więc z tego nie wychodzi, że funkcja jest różnowartościowa dla całej swoje dziedziny?
Pytający:
"Wychodzi mu, że funkcja przyjmuje taką samą wartość dla x które są identyczne (x1 = x2),
czyli że nie przyjmuje tej samej wartości dla dwóch różnych x−ów,"
Błędny wniosek. Sprawdź sobie chociażby dla f(x) = |x|.
", chyba że"
Skąd taki spójnik?
"dwa "iksy" dają 1, ale to też mogą nam dać tylko dwa takie same "iksy", 1 lub −1."
| | 1 | |
Tam masz mnożenie. Przykładowo dla x1 = 2, x2 = |
| iloczyn x1x2 "daje" 1. |
| | 2 | |