Oblicz granicę
jokeros2000: Oblicz granicę
1 gru 13:11
Filip:
Jakis pomysl?
1 gru 13:15
ICSP: | (e2x − 1)2 | | e2x − 1 | | 4 | |
| = ( |
| )2 * |
| → ? |
| x2cosx | | 2x | | cosx | |
1 gru 13:17
jokeros2000: | | 4e4x−4e2x | |
L'Hopitalem próbowałem i doszedłem do takiej postaci |
| |
| | 2xcosx−x2sinx | |
1 gru 13:17
jokeros2000: | | 4 | | e2x−1 | |
Granica |
| jest równa 4 a granica |
| po jednym L'Hopitalu wynosi 1 czyli 4 |
| | cosx | | 2x | |
tak?
1 gru 13:20
ICSP: Teraz wykaż mi za pomocą definicji, że pochodna funkcji ex jest równa ex.
1 gru 13:22
jokeros2000: | | ex | |
(ex)'=(x)'(ex−1)=1* |
| =ex tak to ma wyglądać? |
| | e1 | |
1 gru 13:30
Arrrrgh! Yehhhhh!: definicja to za pomoca ilorazu roznicowego
1 gru 13:31
ICSP: Znasz w ogóle definicje pochodnej funkcji?
1 gru 13:32
jokeros2000: Aha czyli
| | lim | | ex(eh−1) | |
(ex)'= |
| |
| |
| | h→0 | | h | |
| | lim | | eh−1) | |
(ex)'= ex |
| |
| |
| | h→0 | | h | |
(e
x)'=e
x*f'(0)=e
x
1 gru 13:38
ICSP: i teraz wytłumacz mi skąd wiesz, że
Pochodnej funkcji e
x nie znasz bo próbujesz ją wyznaczyć.
1 gru 13:40
jokeros2000: Rzeczywiście błedne koło, nie mam pomysłu chyba że coś z logarytmami
1 gru 13:42
Filip:
Mozna to wyprowadzic ze wzoru na pochodna funkcji wykaldniczej ax, gdzie e = a
(ax)' = axlna
(ex)' = exlne −−> lne = 1
(ex)' = ex
1 gru 13:44
ICSP: stosuje się podstawienie t = e
x − 1 i sprowadza do definicji liczby e za pomocą granicy
logarytmu.
Jednak w tym wypadku postaraj się po prostu zapamiętać, że
i w żadnym wypadku nie próbować tego "Hoszpitalizować"
1 gru 13:45
Arrrrgh! Yehhhhh!: Moze poczytaj o nieskonczenie malych funkcji rownowaznych (gdy x→0)
aα(x)−1 ≈ α(x) lna a>0 w szczegolnosci eα(x)−1≈α(x)
1 gru 13:49
jokeros2000: Dzięki za pomoc
1 gru 13:49