Dzień dobry. Proszę o pomoc w zadaniu:
toyu: Oblicz wszystkie pierwiastki 3 stopnia z liczby
z=1−√3i
1 gru 12:33
HGH: oblicz modul, cosinus, sinus, to zadanko podstawowe, podstawiania tylko i wylacznie do wzorow.
1 gru 13:02
janek191:
I z I = 2
n = 3
Korzystamy z wzoru
| | α + 2π*k | | α + 2π | |
zk = n√ I z I *( cos |
| + i sin |
| ) |
| | n | | n | |
k = 0,1,2
1 gru 15:26
toyu: Dziękuję bardzo, wszystko jasne
1 gru 15:51
toyu: | | 5π | |
Coś mi nie wychodzi, powiedzcie proszę skąd α= |
| ? |
| | 3 | |
Rozumiem, że:
| | b | | −√3 | |
a co z sin α= |
| = |
| |
| | |z| | | 2 | |
1 gru 17:55
Husten Saft: Pytanie
W ktorej cwiartce bedzie lezec ramie koncowe kąta ?
1 gru 18:02
Husten Saft: To pytanie nastepne
Jaki znak ma sinus w tej cwiartce ?
1 gru 18:04
toyu: w czwartej
1 gru 18:05
1 gru 18:06
Husten Saft: No to odpowiedz sobie na moje nastepne pytanie i zobacz na swoj wpis 17 : 55
| −√3 | | √3 | |
| = − |
| wiec masz dobrze |
| 2 | | 2 | |
1 gru 18:08
toyu: dawno temu tego się uczyłem i muszę sobie jeszcze wiele rzeczy przypomnieć, dziękuję
1 gru 18:09
Mila:

cosα>0 i sinα<0 − kąt IV ćwiartki
1 gru 18:09