asymptota pionowa
Arek: mam lim x−>∞ 8x3+1/4x2−1
czyli dziedzina R \ (−1/2 ; 1/2)
lim x−>−1/2 od prawej strony to bedzie 0/0 na plusie ? tak? i ile to jest
a −1/2 od prawej to bedzie 0/0 na minusie?
od 1/2 tez wyjdzie raz 0/0− a raz 0/0+
czyli jest asymptota pionowa czy nie
1 gru 11:54
Arek: a nie przy granicy z 1/2 wyjdzie 2/0+ czyli ∞ i 2/0− czyli −∞
czyli jest granica obustronna w 1/2 ?
1 gru 11:57
ICSP: i co masz w końcu zrobić?
najpierw mówisz o granicy f(x) w nieskończoności.
Potem o asymptotach pionowych.
1 gru 11:57
Arek: funkcja 8x3+1/4x2−1
znalezc asymptoty
ukosna i pozioma mam i pionowej brakuje
1 gru 12:00
jokeros2000: Masz dwie asymptoty pionowe x=1/2 i x=−1/2 bo to wynika z dziedziny, następnie patrzysz czy
funkcja może mieć asymptoty poziome
1 gru 12:01
Arek: wyszlo mi ze jest granica obustronna x=1/2 a co z −1/2 mam problem
1 gru 12:02
Arek: to wynika z dziedziny i tyle? nie musze liczyc granicy z −1/2 i z 1/2 od prawej i od lewej
strony?
1 gru 12:02
ICSP: | | 8x3 + 1 | | 4x2 − 2x + 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 4x2 − 1 | | 2x − 1 | |
brak asymptoty pionowej
lim
x →12+ f(x) =
∞
lim
x→12− f(x) = −
∞
asymptota pionowa obustronna
1 gru 12:04
jokeros2000: Pomyliłem się, tylko jedna asymptoty pionowa
1 gru 12:07
Arek: jak wyszlo ze dla −1/2 = −3/2 ? po podstawieniu bedzie 0/0
1 gru 12:09
ICSP: patrz pierwsza linijka mojego wpisu
1 gru 12:12
Arek: ok a asymptota pozioma wyniesie 0?
lim x−>∞ x3 przed nawias dalej wyjdzie 8/0 czyli 0
1 gru 12:20
ICSP: | | 8 | |
Nie ma czegoś takiego jak |
| (nie można dzielić przez 0) |
| | 0 | |
brak asymptot poziomych.
1 gru 12:24
Arek: rozpiszesz mi to ?
a ukośna mi wyszła y=2x ale czy ja wiem w takim razie czy dobrze
1 gru 12:27
ICSP: | | 8x3 +1 | | | |
f(x) = |
| = |
| → ∞ gdy x → ∞ |
| | 4x2 −1 | | | |
analogicznie robisz dla x → −
∞
Ukośna dobrze
1 gru 12:37
Arek: czyli 8*∞ / 4 = ∞ a 8*−∞/4 = −∞
1 gru 12:44
ICSP: nie możesz mnożyć liczby przez symbol.
Ułamek dąży do nieskończoności ponieważ licznik dąży do nieskończoności a mianownik do stałej.
1 gru 12:53
Arek: ok dziękuję
1 gru 13:03