granica
afro:
wg mnie istnieje tylko granica prawostronna, ale wolframy itp. podają, że niby obustronne
wychodzą 0
30 lis 23:23
Filip:
| sin(2x) * 2x | |
limx−>0 |
| |
| 2x * ln(3x) | |
......
1 gru 00:41
jc: sin(2x) →0, ln(3x) →−∞, iloraz →0
1 gru 00:43
afro: czyli jak w końcu? istnieje granica obustronna czy nie?
1 gru 09:00
jc: Nie możesz brać liczb ujemnych, więc nie ma sensu mówić o granicy obustronnej
(o granicy można mówić, bo 0 jest punktem skupienia dziedziny wyrażenia).
1 gru 09:19
afro: no wiem, dlatego na początku pisałem o tej granicy prawostronnej
czyli mogę po prostu napisać, że granica wynosi 0 i nie muszę pisać, że jest to granica
prawostronna?
1 gru 09:52
afro: dobra, chyba już wiem o co chodzi
granica w punkcie nie istnieje jeżeli granice jednostronne są różne i wtedy mozna jedynie podać
granice jednostronne, ale jeżeli np. granica lewostronna nie istnieje a prawostronna istnieje,
to można powiedzieć, że granica w tym punkcie istnieje, bez wskazywania, że jest to granica
jednostronna
1 gru 10:33
afro: dobrze myślę?
1 gru 10:34
jc: Niezupełnie. W Twoim zadaniu nie można mówić o granicy lewostronnej.
1 gru 11:02
afro: odnoszę wrażenie, że się nie rozumiemy... od początku pisałem o granicy prawostronnej, bo wiem,
że lewostronna nie istnieje....
a to co teraz napisałem, to było ogólnie
1 gru 11:11
ICSP: Dlaczego usilnie mówisz o tym, ze coś nie istnieje skoro nie możesz o tym mówić?
1 gru 11:36
afro: to kiedy można mówić (jeżeli w ogóle można) że granica jednostronna nie istnieje, jeżeli w tej
sytuacji nie można o niej w gole mówić?
1 gru 12:07
ICSP: O tym kiedy możemy o czymś mówić a nie możemy zazwyczaj decyduje definicja danego pojęcia.
Musisz spojrzeć na definicję granicy w punkcie x0
1 gru 12:14
afro: no dobra, później może to ogarnę
wracając do zadania − odpowiedzia jest, że granica wynosi 0 i nie muszę podkreślać, że jest to
granica prawostronna?
1 gru 12:19