Własności macierzy
Kraterek: Wyznacz macierz B = X(XTX)−1XT
Gdzie XT
1 2 0 1 3 2 1
0 1 −1 2 0 1 1
3 2 1 0 1 2 3
Wydaje mi się, że korzystając z własności macierzy można to przekształcić następująco:
B=XX−1(XT)−1XT = I * I = I
Jednak po wprowadzeniu obliczeń do kalkulatora macierzy nie wychodzi taki wynik.
Gdzie jest błąd? Czy w ogóle te operacje są prawdziwe dla macierzy, która nie jest macierzą
kwadratową?
30 lis 21:58
janek191:
( A* B)−1 = B−1*A−1 zachodzi dla macierzy kwadratowych.
30 lis 22:22
Kraterek: Dzięki. Jak w takim razie rozwiązać to zadanie? Jeśli liczy się to "ręcznie" wychodzą
katastrofalne wyniki (w tym sensie, że liczenie jest żmudne i bardzo łatwo o pomyłkę). Nie ma
innego sposobu?
30 lis 22:26