f_tworzaca
ttt: Funkcją tworzącą ciągu an jest A(x) = (2x − 1)21. Oblicz a1 + . . . + a21
30 lis 21:50
jc: a0+a1+a2+..+a21=1, a0=−1
Szukana suma = 2.
30 lis 22:30
ttt: Nie mam pomysłu jak przekształcić funkcję tworzącą. Jedyny wzór, do którego udało mi się dojść
to
∑ −1 * ((2x)n)−21 , ale nie wiem co z nim dalej zrobić (o ile jest on w ogóle poprawny).
1 gru 09:36
jc: Twoją funkcją tworzącą jest
| | | | | | | | | | | |
(2x−1)21=− | + | 2x− | 4x2+ | 8x3− ... + | 221x21 |
| | | | | | |
skąd odczytujesz wyrazy ciągu
...
1 gru 09:47
ttt: Teraz rozumiem− dziękuję bardzo
1 gru 10:06
Mila:
A(1)=a0+a1+....+a21
1 gru 15:54