matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rekurencja
ttt:
Znajdź ciąg, którego funkcją tworzącą jest:
x
2
f(x) =
2 − x
1
Doszedłem do postaci ∑
* x
n+2
i nwm jak z tej postaci wyznaczyć a
n
2
n+1
30 lis 21:03
Pytający:
1
1
∑
n=0
∞
(
* x
n+2
) = ∑
n=2
∞
(
* x
n
)
2
n+1
2
n−1
a
n
= 0 dla n < 2
1
a
n
=
dla n ≥ 2
2
n−1
30 lis 23:13
ttt:
Dziękuje!
1 gru 09:42