F. kwadratowa
BoosterXS: Trójkąt jest zbudowany z boków o następujących długościach: a,b,c Określ liczbę rozwiązań
równania (bx)2 + (b2 + c2 − a2)x + c2 = 0
Zacząłem od policzenia delty, której wartość powinna określić liczbę rozwiązań.
Δ = ( b2 + c2 − a2 )2 − 4b2c2 = (b2 + c2 − a2 − 2bc) * (b2 + c2 − a2 + 2bc) =
[ (b−c)2 − a2 ] * [ (b+c)2 − a2 ] = (b−c−a)*(b−c+a)*(b+c−a)*(b+c+a)
Aby zbudować trójkąt z 3 odcinków, suma dwóch krótszych powinna być większa od trzeciego:
a+b > c lub a+c > b lub b+c > a
Pomoże ktoś dalej to pociągnąć? Nie mam już więcej pomysłów.
30 lis 20:46
Filip:
Zacznijmy od tego, ze zamiast spojnika lub powinien byc spojnik i
i teraz tak...
Δ = (a − b − c)(a + b − c)(a − b + c)(a + b + c)
(a + b + c) > 0 −−− bo...
(a + b − c) > 0 −−−− bo a + b > c
(a − b − c) = (a − (b + c)) < 0 −−− bo b + c > a
(a − b + c) = (a + c − b) > 0 −−−− bo a + c > b
A wiec wniosek?
30 lis 20:56
BoosterXS: Trzy czynniki dodatnie, jeden ujemny, a więc delta zawsze ujemna dla dowolnych a,b,c?
Zawsze brak miejsc zerowych?
30 lis 21:01
Eta:
Można też tak:
z tw. cosinusów
| | b2+c2−a2 | |
cosα= |
| α∊(0o,180o) |
| | 2bc | |
b
2+c
2−a
2=2bc*cosα
i mamy
b
2x
2+(2bc*cosα)x+c
2=0
Δ= 4b
2c
2(cos
2α−1)
i badaj deltę w zależności od cosα
Δ=0 ...............
Δ>0 ............
Δ<0...........
30 lis 21:24