Rozwiąż równianie wykładniczo logarytmiczne
Jeszcze student: Rozwiąż równanie
xlogx + 7 = 104(logx + 1)
30 lis 19:14
ABC: zrób założenia i zlogarytmuj stronami przy podstawie 10
30 lis 19:20
Jeszcze student: Powiem szczerze, że nie widzę, żeby coś to dało, zrobiłem potem jeszcze raz i nadal nic.
Zostało mi
xlogx + 7 = 104 * x4
30 lis 19:23
Jerzy:
No to powtórz logarytmy studencie.
Dostajesz: logx(logx + 7) = 4(logx + 1)
30 lis 19:29
Mila:
Źle to zrobiłeś.
x>0
(logx+7)logx=4*(logx+1) log10
logx=t
t2+7t=4t+4
i rozwiązuj
30 lis 19:30
Filip:
A znasz cos takiego?
logcab = b * logca
30 lis 19:30
a7:
(logx+7)*logx=4(logx+1)*log10
log2x+7logx=4logx+4
log2x+3logx−4=0
logx=t
t2+3t−4=0
Δ=25 √Δ=5
t1=−1 lub t2=4
logx=−1 lub logx=4
x=1/10 lub x=10000
30 lis 19:32
Jeszcze student: Dzięki, jestem po 6 godzinach całek, proste nie zauważyłem, wybaczcie
30 lis 19:34
Mila:
Popraw : t1, t2
30 lis 20:04
a7: poprawiam,
t1=−4 lub t2=1
x=1/10000 lub x=10
1 gru 00:35