parametry
Beata: Dla jakiej wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu:
W(x)=x3−(2m+1)x2+2m2+18m−27
przez dwumian D(x)=x−3 jest najmniejsza? Podaj tę resztę
Podstawiłam za x
3
A dalej nie wiem
delta i q?
Prosze o pomoc
30 lis 18:22
Filip:
W(3) = 27 − 18m − 9 + 2m2 + 18m − 27
W(3) = 2m2 − 9
f(m) = 2m2 − 9 −−− dla jakiego m ta funkcja osiagnie wartosc najmniejsza?
30 lis 18:27
janek191:
R = W(3) = 27 − ( 2m +1)*9 +2 m
2 + 18 m − 27
Znajdź takie m, dla którego funkcja kwadratowa ma najmniejszą wartość

Później oblicz tę resztę.
30 lis 18:29
Beata: dla −9
Bardzo dziękuję
Podstawiłam za m −9
podzieliłam wielomian przez dwumian x−3
otrzymałam
resztę
30 lis 18:32
Jerzy:
Źle. 2m2 − 9 nie osiąga dla m = −9
30 lis 18:37
Jerzy:
*minimum
30 lis 18:38
Beata: Dziękuję
30 lis 18:42