Mam problem z jedybnm zadaniem z matmy nie mogę go wyliczyć pomożecie mi?
Alina: Podstawy trapezu ABCD maja długość AB=24 DC 10cm Proste zawierające ramiona trapezu przecinaja
się w punkcie S. Oblicz CS jezeli wiadomo ze rmie CB ma długość 8cm.
Jak to obliczyć?
1 mar 18:23
edi: Zauważ, że ΔSDC i ΔSAB są podobne.
1 mar 18:29
Alina: ale nie kumam tego zadania moze ktos pomóc?
jestem slaba z matmy w koncu human, posze
1 mar 18:32
edi:

To, że human niczego nie usprawiedliwia, takie zadania się w podstawówce robi.
Skoro trójkąty są podobne, to długości ich boków pozostają w stosunku, zwanym skalą
podobieństwa
czyli:
Dalej dokończysz sama?
1 mar 18:37
Alina: nie kumam co zrobi ć dalej?
1 mar 18:38
edi: Mnożysz na krzyż
24|SC| = 10(|SC| + 8)
24|SC| = 10|SC| + 80
12|SC| = 80
1 mar 18:40