MadziUnia: Prosze o pomoc w następującym zadaniu :
Prosta y=ax+4 nie przecina Osi X, jeżeli "a" jest równe :
A:-4
B:1
C:0
D:nie ma takiego a
Bardzo bym prosiła o wytłumaczenie jak to sprawdzić
20 lis 15:34
b.: ta prosta przecina oś X <=>
równanie 0=ax+4 ma rozwiązanie
i np. w punkcie A:
wstawiamy a=-4
0 = -4x+4
4x=4
x=1 --> jest rozwiązanie, czyli jest punkt przecięcia
choć można od razu ogólnie stwierdzić, dla jakich a jest rozwiązanie...
20 lis 15:52
karloz: jeżeli jakaś prosta przecina oś OX to znaczy, że wartość y = 0
prosta o równaniu y = b , gdzie "b" jest dowolną liczbą różną od 0 nigdy nie przetnie osi
OX. Taką prostą możemy uzyskać podstawiając do ogólnego równania prostej y = ax + b
a=0, czyli bez liczenia znasz od razu odpowiedź - c)

w razie wątpliwości - pytaj
20 lis 15:57
MadziUnia: Dziękuje za Pomoc
20 lis 16:06