Oblicz granicę ciągów
Jacek: | | (n+1)32 | |
an= lim n→∞ |
| |
| | n32 + n31 | |
30 lis 16:41
Jacek: | | n+1 | |
Wyszło mi |
| Nie wiem czy tak miało wyjść |
| | 1 | |
30 lis 16:44
ABC: nie tak miało wyjść , ważne jest że w liczniku najwyższa potęga 32 wystąpi ze współczynnikiem
1
30 lis 16:49
30 lis 16:50
Jacek: | | n32(n+1) | |
Nie za bardzo rozumiem ten przykład jak go wykonać, mam coś takiego |
| |
| | n32(1+0) | |
30 lis 16:51
Filip:
| | (n+1)32 | | (n+1)32 | |
limn−>inf |
| = limn−>inf |
| = |
| | n32+n31 | | n31(n+1) | |
Teraz patrzysz, ze najwieksza potega przy n w mianowniku jest taka sama jak w licnziku, wiec
granica tego to 1
30 lis 16:54
Jacek: Oki dzieki wielkie
30 lis 16:59
Norbert: Można i tak,
lim n→∞ (n+1)32n32+n31 = lim n→∞ [n(1+1n)]32n32+n31
3 gru 13:14