Oblicz trudną granicę
jokeros2000: Oblicz granicę
| lim | | ln(ex+x) | |
| (3√x3+x2+x+1−√x2+x+1 |
| ) |
| x→∞ | | x | |
Kolejne trudne zadanie z Banasia, do którego nie mogę znaleźć sposobu
30 lis 15:23
ICSP: źle nawias Ci się wstawił.
| 1 | | 1 | | x | | x | |
| ln(ex + x) = |
| *ln(ex(1 + |
| )) = 1 + ln(1 + |
| )1/x = |
| x | | x | | ex | | ex | |
| | x | |
= 1 + ln((1 + |
| )ex/x)1/ex → 1 + ln(e0) = 1 |
| | ex | |
Do policzenia granicy
lim (
3√x3 + x2 + x + 1 −
√x2 + x + 1)
Wykorzystaj wzór:
| | a6 − b6 | |
a − b = |
| |
| | (a3 +b3)(a2 + ab + b2) | |
Następnie powołaj się na twierdzenie o iloczynie ciągów zbieżnych.
30 lis 15:41
jokeros2000: Dzięki wielkie, teraz już będę wiedział jak zrobić, bo kombinowałem wcześniej z L'Hopitalem i
nie wychodziło
30 lis 15:45