funkcje
dorota: Wyznacz ekstrema funkcji:
policzy ktoś?
30 lis 14:19
Jerzy:
f'(x) = x3 − x2 i teraz szukasz miejsc zerowych pochodnej.
30 lis 14:24
dorota: jak to policzyc dalej?
30 lis 14:45
6latek : x3−x2=0
x2(x−1)=0
x2=0 to x=0 lub x−1=0 to x=1
30 lis 14:47
dorota: i to są już ekstrema policzone?
30 lis 14:59
chichi: Miejsca podejrzane o istnienie ekstremów
30 lis 15:16
Jerzy:
Teraz musisz zbadać, czy pochodna zmienia znak w tych punktach, bo to warunek wystarczający dla
istnienia ekstremum .
30 lis 15:26
janek191:

y '' = 3 x
2 − 2 x
y" ( 0) = 0 − punkt przegięcia w x = 0
y " ( 1) = 1 > 0 − minimum w x = 1
30 lis 15:31
Jerzy:
Warunkiem wystarczającym istnienia ekstremum jest zmiana znaku pochodnej
30 lis 15:36