pomocy
dorota: Wiadomo ze
p ⇒ q jest zdaniem fałszywym . Wyznacz wartość logiczną zdania [ ∼p ⇒ (q ∧ p) ] ∨ p
Pomoże ktoś z tym ? nic nie rozumiem
30 lis 14:15
ICSP: implikacja jest fałszywa tylko gdy z prawdy wynika fałsz.
To znacz, że p przyjmuje wartość logiczną 1 a q przyjmuje wartość logiczną 0
Czyli 1.
30 lis 14:33
janek191:
w( p ⇒ q ) = 1 więc p = 1 ⋀ q = 0
zatem
w( ∼ p ) = 0
w ( q ⋀ p ) = 0
w [ ∼ p ⇒ ( q ⋀ p ) ] = 1
w { [ ∼ p ⇒ ( q ⋀ p )] ⋁ p } = 1
=========================
w − wartość logiczna
30 lis 15:15
dorota: Dziękuje : )
30 lis 15:25