xyz
xyz: Wykres pochodnej, gdzie zacząć? y=x√(2−x2) pochodna wychodzi: (2−2x2)*√(2−x2)
dziedzina to od −√2 do√2
miejsca zerowe pochodnej to 1 i −1, pytanie od góry czy od dołu należy zacząć wykres z prawej
strony?
29 lis 22:55
ICSP: Pochodna jest dobrze policzona?
Pierwiastek powinien wylądować w mianowniku, więc w wyniku powinniśmy mieć ułamek.
29 lis 22:58
6latek: y=x*
√2−x2
| | 1 | |
y'= 1*√2−x2+x* |
| *(−2x) |
| | 2√2−x2 | |
Uporzadkuj to
29 lis 23:02
xyz: to tak, po uporządkowaniu wychodzi (2−2x2)/√2−x2=0 po przemnozeniu pozbyłem się ułamka.
Pytanie gdzie zacząć wykres pochodnej?
29 lis 23:24