funkcje
junmis: 1. Dziedziną funkcji f jest przedział <−4, 12), a jej miejscami zerowymi są dwie liczby: −3 i
4.
Podaj dziedzinę i miejsca zerowe funkcji g, określonej wzorem g(x) = f(1/8 x).
2. O funkcji f(x) wiadomo, że jej dziedziną jest zbiór (−5, 10), a zbiorem wartości przedział
<−12, 20>, zaś jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,2). Podaj dziedzinę i zbiór wartości
funkcji g(x) = −4f(x). Jakie współrzędne ma punkt wspólny wykresu funkcji g i osi OY?
3. Na podstawie wykresu y=|x| narysuj wykres funkcji y=||x−1|−2|.
4. Wykres funkcji y=f(x) ma z osią OY punkt wspólny P(0, −sqrt(3)). Podaj współrzędne punktu
wspólnego osi OY z wykresem funkcji:
a) y=f(|x|)
b) y=|f(x)|
Bardzo proszę o pomoc
29 lis 22:45
junmis: Do trzeciego doszedłem sam.
29 lis 23:22
junmis: Do czwartego również, zatem proszę o pomoc tylko w pierwszych dwóch ;
29 lis 23:31
Eta:
wykres g(x) powstaje z wykresu f(x) przez powinowactwo prostokątne o osi OY
w skali k=8
zatem D
g=8*D
f= <−32,96)
dla g(x) : miejsca zerowe x=8*(−3) = −24 v x= 8*4=32
2/ g(x) −− powstaje ...... powinowactwo prostokątne o osi OX w skali k= −4
to D
g=D
f ( nie zmienia się)
ZW
g= −4*ZW
f= <−80,48>
dla f(x) : P
Oy(0,2) to dla g(x) : P(0,−4*2)= (0,−8)
i po ptokach
30 lis 00:23