Logika kwantyfikatory
kumstajacek: Wyznaczyć wykres funkcji zdaniowej
1. Φ(z) = ∃x ∀y (xy = z)
2. Φ(z) = ∀x ∃y ((x < z )∧(z < y))
Chodzi o wyznaczenie zbiorów argumentów funkcji lub określenia relacji między nimi
W 1. Mam na razie że z∊R
W 2. Myślałem ażeby dać z∊(x,y) ale to chyba będzie źle bo z jest uzależnione od innych
zmiennych które nie są argumentami funkcji
Proszę o pomoc i wskazówki jak tego typu zadania się rozwiązuje
29 lis 22:15
AntonioKunderas: Ciekawe zadanko. Podejmę się go w któryś dzień przyszłego tygodnia (oprócz soboty rano).
29 lis 22:23
ICSP: Moim zdaniem
1) z = 0
2) Nie ma takich z.
Jednak lepiej aby ktoś to sprawdził.
29 lis 22:33