RutkoskiPatrolNaZiemieKur: Czy struktura algebraiczna, która posiada dwa elementy odwrotne może być grupą?
Mam zadanie, że x,y ∊ R/{0}
dla x>0:
x (*) y = xy
dla x<y:
| | 1 | |
Wyszło mi, że dla x>0 elementem odwrotnym jest x, a dla x<0 elementem odwrotnym jest |
| |
| | x | |
29 lis 21:04
RutkoskiPatrolNaZiemieKur: poprawki,
w 5 linijce dla x<0 a nie x<y
I dla x>0 element odwrotny to 1/x, a dla x<0 element odwrotny to x
29 lis 21:08
jc: x,y ≠ 0
x*y = x yznak(x)
Wszystkie aksjomaty są spełnione.
29 lis 21:55
jc: element odwrotny do x = x−znak(x)
29 lis 21:56
RutkoskiPatrolNaZiemieKur: Dziękuję, z tego wynika, że struktura jest grupą.
A czy to ( −*znak(x)) można jakoś lepiej zapisać? Jakieś sigma(x), czy coś w ten deseń?
29 lis 22:46
jc: Jak napiszesz sigma, to będziesz musiał się tłumaczyć, a tak wiadomo, o co chodzi.
Możesz skorzystać z łaciny: sign (od signum).
29 lis 23:08