Szkolniak: Ja bym to zrobił w ten sposób, analizując po prostu po kolei kolejne możliwości.
Na początku określamy dziedzinę nierówności:
3x
2+2x−1≥0
| | 1 | |
stąd: x∊D=(−inf;−1>∪< |
| ;+inf) |
| | 3 | |
Wracamy do nierówności.
Lewa strona jest większa lub równa 0 dla x∊D.
1
o Gdy 2x≥0
x≥0, wtedy możemy podnieść nierówność do kwadratu:
3x
2+2x−1≥4x
2
−x
2+2x−1≥0
x
2−2x+1≤0
(x−1)
2≤0
x=1>0
v2
o Gdy 2x<0
x<0, wtedy nierówność jest spełniona dla x<0 ∧ x∊D, czyli
wtedy, gdy x∊(−inf;−1>.
Podsumowując oba przypadki otrzymujemy:
x=1 v x∊(−inf;−1>
x∊(−inf;−1>∪{1}