matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Anh:
Jak obliczyć taką całkę? ∫ln(x
2
+y
2
+1)dy Próbowałem to robić przez części, ale dochodzę do momentu gdzie mam obliczyć całkę z
y
2
i nie wiem jak to zrobić
x
2
+y
2
+1
29 lis 18:32
jc:
2x
2
∫ln(a
2
+x
2
) dx =∫ x' ln(a
2
+x
2
) dx = x ln(a
2
+x
2
) − ∫
dx
a
2
+x
2
=x ln(a
2
+x
2
) − 2x + 2a arctg (x/a) W Twoim przypadku
y
całka = x ln(x
2
+y
2
+1) −2y+2
√
1+x
2
arctg
√
1+x
2
29 lis 18:47
jc:
y
2
(x
2
+y
2
+1)−(x
2
+1)
x
2
+1
=
=1−
x
2
+y
2
+1
x
2
+y
2
+1
x
2
+y
2
+1
29 lis 18:48
Anh:
Dziękuję
29 lis 18:58