Obliczanie pochodnej funkcji
tomek123098: Korzystając z definicji, że funkcja ma ekstremum lokalne w podanym punkcie
f(x) = |x−1| x
0 = 1
Definicja mówi, że funkcja ma ekstremum lokalne w podanym punkcie w przypadku
jeśli pochodna w tym punkcie równa się zero lub nie istnieje
| | |1+Δx−1| − |1−1| | | Δx | |
f'(1) = |
| = |
| = 1 |
| | Δx | | Δx | |
Powinienem otrzymać zero, co robię nie tak?
29 lis 18:16
chichi: Na pewno tak mówi?
29 lis 18:50
Jerzy:
Zerowanie się pochodnej w punkcie,to tylko warunek konieczny,ale nie wystarczający.Pochodna
musi zmieniać znak w tym punkcie.
29 lis 20:05
ICSP: Nie ma takiego twierdzenia.
29 lis 22:17