Zadanie z funkcji kwadratowej
:/: Czesc czy to zadanie mozna zrobic w ten sposob?
Dla jakich wartości parametry m: Trójmian f(x)= (m−1)x
2 + 2mx + 3m−2 jest kwadratem pewnego
dwumianu?
wpadlem na pomysl zeby zwinac to wzor skróconego mnozenia ⇒(
2√m−1*x+
2√3m−2*x)
2 / Z:
m−1>0 dlatego ze a≠0
3m−2>0 dlatego ze c≠0
podnoszac wyrazenie do kwadratu otrzymuje ze: (m−1)x
2+2*
2√(m−1)(3m−2)x+3m−2
2*
2√(m−1)(3m−2)x=2mx
| | ⎧ | (m−1)(3m−2)≥0 | |
| 2√(m−1)(3m−2)=m/2 → Z: | ⎩ | m≥0 |
|
2m
2−5m+2=0
Δ=25−16=9
2√Δ=3
m1=2
m2=1/2
a Teraz zalozenia
| ⎧ | m−1>0 | |
| ⎜ | 3m−2>0 | |
| ⎨ | (m−1)(3m−2)≥0 |
|
| ⎩ | m≥0 | |
| ⎧ | m∊(1;+∞) | |
| ⎜ | m∊(2/3;+∞) | |
| ⎨ | m∊(−∞;2/3> v <1;+∞) |
|
| ⎩ | m∊<0;+∞) | |
Z: m∊<1;+
∞)
m1=2 ∊Z
m2=1/2 nie nalezy do Z
R: m=2
Co myślicie?