powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem , którego p
żabcia: powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem , którego przekątna
d=8√2 tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kat α=60 stopni. Oblicz objętość walca.
1 mar 18:12
edi:

Przypuszczam, że nie miałaś jeszcze funkcji trygonometrycznych, więc wyobraź sobie, że trójkąt
utworzony przez przekątną prostokąta jest połową trójkąta równobocznego, rozciętą wzdłuż
| | d | |
wysokości trójkąta równobocznego. Wtedy H = |
| (wysokość trójkąta równobocznego dzieli |
| | 2 | |
podstawę na dwie równe połowy). Zatem H = 4
√2
Następnie z twierdzenia Pitagorasa obliczamy długość l:
l
2 + H
2 = d
2
l =
√d2 − H2
I =
√128 − 32
l = 4
√6
| | l | | 4√6 | |
Wiadomo, że l = 2πr, więc r = |
| , czyli |
| |
| | 2π | | 2π | |
| | 96 | | 384√2 | | 96√2 | |
Wzór na objętość walca: πr2H = π * |
| * 4√2 = |
| = |
| |
| | 4π2 | | 4π | | π | |
1 mar 18:22
edi: | | a√3 | |
Warto pamiętać, że wzór na wysokość trójkąta równobocznego to |
| , nie trzeba wtedy za |
| | 2 | |
każdym razem korzystać z tw Pitagorasa
1 mar 18:23
proszę o pomoc ważne: uwierz mi ze mialam
1 mar 18:24
Wojtek: 8√2 ile to jest ?
28 sie 11:49