granica
kkk: wytlumaczy mi ktos, czemu skad i kiedy tak mozna
limx→0+ esinx lnx= elimx→0+{sinx lnx}
niby wiem ze z ciaglosci funkcji ale nie rozumiem
29 lis 15:51
kkk: ktos cos?
29 lis 18:31
Filip:
Tak po prostu jest, zapewne miales wyjsciowo obliczyc:
limx−>0+(xsinx)
co jest rownowazne z zapisem
limx−>0+esinxlnx
i aby to policzyc wystarczy obliczyc limx−>0+sinxlnx = g....
a wynikiem tego bedzie limx−>0+eg
30 lis 16:59
julia: mam pytanie co do tego watku,
a jak mam przyklad
| | arcsinx2 | |
limx→0− e do potegi |
| to tez moge ze to jest |
| | x3 tgx | |
| | arcsinx2 | |
e do limx→0− |
| |
| | x3 tgx | |
kiedy tak mozna? skad to sie bierze
6 gru 12:42
Filip:
skoro lim
x−>x0e = e to nas interesuje wykladnik, gdzie mamy zmienna 'x'
| | arcsinx2 | |
limx−>x0 |
| = g |
| | x3tgx | |
To wyjsciowa funkcjia bedzie miala taka granice
lim
x−>x0 = e
g
6 gru 13:34
julia: aaa oki
a jak policzyc granice tego wykladnika bo mi wychodzi 0 a wolfram pokazuje ∞
6 gru 14:55
Filip:
| | arcsinx2 | | x | | 1 | |
= limx−>0− |
| * limx−>0− |
| * limx−>0− |
| = |
| | x2 | | tgx | | x2 | |
= 1 * 1 * inf = inf
6 gru 15:00
julia: a dlaczego mi z reguly de hospitala nie wyszlo
dziekuje za pomoc
6 gru 15:03
julia: skad sie wzial x w liczniku w drugim wyrazeniu? nad tangensem
6 gru 15:06
Filip:
| | x | |
Pomnozylem sobie przez |
| , w ostatnim czlonie uwzgledniam x z mianownika, dlatego mam |
| | x | |
x
2, bo jeszcze biore z x
3 x'a
6 gru 15:29
julia: moze ktos zweryfikowac czy jest dobrze:
| | arctgx | | 1 | | 1+x2 | |
limx→0− |
| =[0/0] H=limx→0− |
| * |
| = |
| | ln(1+x2) | | 1+x2 | | 2x | |
e
−∞=0
8 gru 13:00
Filip:
a skad to e sie wzielo?
8 gru 13:42
Filip: Moze podaj pelny przyklad
8 gru 13:42
Filip: Ale to co obliczylas te granice to dobrze
8 gru 13:43
julia: Na gorze tam pisałam, już nie przepisywałam a wróciłam do tego przykładu dziś i nie byłam pewna
Dziękuje
8 gru 13:44
julia: czyli dobrze jest
8 gru 14:56
Filip: tak
8 gru 15:18