matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dana jest funkcja f(x)= U{x^2+1}{x-1} dla x≠1. Wyznacz f(<2,4>) oraz f^(-1)((0,+
karol:
x
2
+1
Dana jest funkcja f(x)=
dla x≠1. Wyznacz f(<2,4>) oraz f
−1
((0,+
∞
)).
x−1
29 lis 15:50
janek191:
x > 1
2 x*( x −1) − (x
2
+ 1)*1
x
2
−2 x − 1
f '(x) =
=
= 0 ⇔
( x − 1)
2
(x −1)
2
x = 1 +
√
2
Minimum lokalne f dla x = 1 +
√
2
f( 1 +
√
2
) = 2 + 2
√
2
2
f(4) = 5
3
2
f ( < 2 , 4 >) = < 2 + 2
√
2
, 5
>
3
29 lis 16:18