Obliczenie
Anulla352 : Do zbiornika o pojemności 840m3
można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny pierwsza rura dostarcza do
zbiornika o 7m3 wody więcej niż druga rura. Czas napełniania zbiornika wodą tylko z pierwszej
rury jest o 6 godzin krótszy od czasu napełniania tego zbiornika wodą tylko z drugiej rury.
Oblicz,
w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony, jeśli woda będzie doprowadzana przez
obie
rury jednocześnie.
29 lis 15:42
Mila:
1)
x− V wody doprowadzanej w ciągu jednej godziny przez drugą rurę
x+7−V wody doprowadzanej w ciągu jednej godziny przez pierwszą rurę
t− czas napełniania zbiornika przez drugą rurę
t−6 − czas napełniania zbiornika przez pierwszą rurę
x*t=840
(x+7)*(t−6)=840
========
xt−6x+7t−42=840
840−6x+7t−42=840
−6x+7t=42
7t−42=6x
−−−−−−−−−−
7t
2−42t−840*6=0, t>0
t=30h−czas napełniania zbiornika przez drugą rurę
x+7=35m
3
28+35=63 m
3 tyle wody napompują obie rury w ciągu jednej godziny pracując jednocześnie
2)
63*t=840
| | 840 | | 280 | | 40 | |
t= |
| h= |
| h= |
| h |
| | 63 | | 21 | | 3 | |
==============
29 lis 17:48
Anulla352 : Dziękuję 😊
29 lis 21:43