rozkład wielomianu na czynniki
fafa: Rozłóż wielomian na czynniki w(x) = −18 x5 + 64 x2
Ja zrobiłem to tak:
w(x) = −18 x5 + 64 x2 = −x2 (18 x3 − 64) = −x2 (12 x − 4)(14x2 + 2x
+ 16)
natomiast w podręczniku w odpowiedziach jest w(x) = − 18 x2 (x − 8)(x2 + 8x + 64)
Czy obie postacie są poprawne? Czy muszę wyłączyć jeszcze 12 i 14 przed nawias?
29 lis 14:30
Jerzy:
Nie musisz,to ten sam wynik.
29 lis 14:38
fafa: Właśnie to chciałem wiedzieć czy jest jakaś zasada, która mówi jak powinna wyglądać ostateczna
postać
29 lis 14:42
fafa: Dziękuję Jerzy za odpowiedź
29 lis 14:43
Jerzy:
Jest w matematyce tendencja do upraszczania wyników,ale nie jest to obligatoryjne.
29 lis 14:46