grannica
kkk: jak policzyc taka granice
29 lis 13:56
Jerzy:
Reguła H
29 lis 14:07
jc: u = −x →
∞
(każdy czynnik →0)
29 lis 14:08
kkk: jc nie mam pojecia co sie stalo w twoim rozwiazaniu
| | 0 | |
no niby widze ze regula de hospitala ale mam [ |
| wiec chyba musze to jakos przeksztalcic |
| | ∞−∞ | |
29 lis 14:15
Jerzy:
Ile wynosi pochodna z x2 + x ?
29 lis 14:19
jc: Zamieniłem x na minus u, bo do liczb dodatnich jesteśmy przyzwyczajeni (możesz tego nie robić)
u →∞
1/u →0
1/(u−1) →0
1/eu →0
Iloczyn →0
Czego tu nie rozumiesz?
Bez zamiany
x →−∞
1/x →0
1/(x+1) →0
1/e−x →0
29 lis 14:19
Jerzy:
| | ex | |
Dwukrotnie reguła H i masz: limx → −∞ |
| = 0 ,prosto i bez popisów. |
| | 2 | |
29 lis 14:28
Jerzy:
Upss... wycofuję moje posty
29 lis 14:56
kkk: no okey jc rozumiem
i to zrobiles po prostu z tego ze lim(an*bn)=lim an* lim bn
to twierdzenie dziala tylko przy lim dazacym do nieskonczonosci czy do konkretnej liczby tez
29 lis 15:49