Nierówność wymierna
H: Rozwiąż nierówność
√x + √8x−1 + x > 2
29 lis 11:58
6latek: Czy aby wymierna ?
x≥0
8x−1≥0
x∊(1/8 , ∞) to jest dziedzina tego wyrazenia
√x+√8x−1>2−x
(√x+√8x−1)2>(2−x)2
x+8x−1+2√(8x−1)*x> x2−4x+4
2√8x2−x>x2−13x+5
drugi raz do potegi drugiej zeby pozbyc sie pierwiastka
(2√8x2−x>(x2−13x+5)2
Teraz niestety musze sobie pomoc liczyc na kartce lewa strone
skorzystam ze wzoru
(a+b+c)2= a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
(x2−13x+5)2= x4+169x2+25−26x3+10x2−130x=x4−26x3+179x2−130x+25
===========================
4(8x2−x)=x4−26x3+179x2−130x+25
wymnozyc upurzadkowac i przyrowniac do zera
Tobie pozostawiam rozwiazanie
29 lis 13:13
Jerzy:
Witaj Krzysztof

Podnoszenie obustronnie do kwadratu jest uprawnione jeśli obie strony
nierówności są nieujemne.
29 lis 13:19
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Tak masz racje . Zapominam o tym czasami gdyz rozwiazuje wiecej rownan metoda starozytnych .
Wobec tego
piersze podnoszenie do potegi drugiej warunek 2−x≥0
drugie podnoszenie do potegi drugiej warunek 8x
2−x≥0 i x
2−13x+5≥0
29 lis 13:27
Mila:
1) dla 2−x≤0 czyli dla x≥2
nierówność:
√x+
√8x−1+x>2−x jest spełniona
Obie strony nierówności są dodatnie
√x+
√8x−1>2−x
Można podnieść obustronnie do kwadratu , ale nie polecam.
Sądzę, że inne jest polecenie.
29 lis 20:58
H: Polecenie było trochę inne, mianowicie rozwiąż nierówność
25/5x − 5√x * 5√8x−1 < 0
29 lis 22:11
29 lis 22:28
H: Tak dokładnie
29 lis 22:35
6latek: | | 25 | | 52 | |
52−x−5√x*5{√8x−1<0 |
| = |
| = 52−x |
| | 5x | | 5x | |
5
2−x<5
√x+√8x−1
2−x<
√x+
√8x−1
29 lis 22:49
ICSP: Masz odpowiedź?
Prawdopodobnie błąd w druku.
29 lis 22:50
H: Niestety nie mam, zadanie z kolokwium zaliczeniowego.
29 lis 22:52
ICSP: Dotyczyło ono wyznaczenia rozwiązania dokładnego, czy może wyznaczenia go z zadanym błędem.
Jak nazywa się przedmiot?
29 lis 22:53
H: Matematyka Elementarna na PG
30 lis 14:23