rozwiąż algebraicznie i graficznie
kasia: rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
i oblicz pole figury ograniczonej wykresami tych równań i osią y
29 lis 00:53
6latek: algebraicznie
1) Pomnoz pierwsze rownanie przez (−2)
2) wylicz y
3) podsatw wyliczony (y) np do 1 rownania i wylicz x
Graficznie
1) Rownania prostych w postaci ogolnej zamien na postac kierunkowa y=ax+b
2) narysowac wykresy tych funkcji
3) obliczyc pole figury (domyslam sie ze to bedzie jakis trojkat
29 lis 01:10
6latek:

| | 1 | | 3 | |
Pierwsza prosta ma rownanie y=− |
| x− |
| zielona |
| | 2 | | 2 | |
Druga prosta ma rownanie y=2x+1 czerwona
| | 1 | |
Bedzie to trojkat prostokatny gdyz a1= − |
| i a2=2 |
| | 2 | |
a
1*a
2=−1 wiec te proste sa prostopadle
29 lis 01:22
kasia: Dziękuje i pozdrawiam
29 lis 10:18