Zadania studia
hemek: W tym momencie nie wiem co zrobić, trzeba jakoś zawęzić dziedzinę, ale nie wiem jak

2)Sprawdzić czy funkcja jest nieparzysta czy parzysta
nie wiem czy dobrze zacząłem:
x ∊ (−
∞, −1)∪(1,
∞)
| | −x−1 | |
f(−x) = log |
| = i dalej nie wiem  |
| | −x+1 | |
29 lis 00:31
6latek: Zadanie nr 1
Musi byc
To sa warunki co do liczby logarytmowanej
Natomiast warunki co do podstawy sa spelnione
29 lis 00:43
Szkolniak: Zadanie 1)
Określamy dziedzinę:
Przechodzimy do nierówności:
log(U{x}[x−1}+1}>0
log(U{x}[x−1}+1}>log1
x(x−1)>0
x∊(−inf;0)∪(1;+inf) ∧ x∊D
x∊(−inf;0)∪(1;+inf)
29 lis 00:48
6latek: | | −x−1 | | x−1 | |
f(−x)= log |
| =−log |
| |
| | −x+1 | | x+1 | |
f(−x)=−f(x) nieparzysta wedlug mnie
29 lis 01:31
hemek: Dzięki za pomoc w poprzednich zadaniach.
Mam jeszcze pytanie
Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji:
29 lis 17:20
hemek: D(f) = (−2, ∞)
f(D(f)) ∊ R
Dalej nie wiem.
29 lis 17:22
Szkolniak: y=log
(1/5)(2x+4)
29 lis 17:52