Asymptoty
Pero: Witam,
Mam pytanie dotyczące asymptot funkcji. Czy mogą zaistnieć asymptoty ukośne prawo/lewostronne?
Tzn jeśli przy liczeniu współczynnika "a" granica dla +∞ wyjdzie mi "1" a dla −∞ wyjdzie 2 to
wtedy trzeba napisać, że ukośna nie istnieje?
28 lis 20:19
Pero: Bo dla pionowych i poziomych piszemy prawo/lewostronne
28 lis 20:19
jc: ∞Zależy od źródła. Niektórzy piszą asymptota prawostronna/lewostronna, ale częściej
znajdziesz określenie: asymptota w +∞ /asymptota w −∞.
Funkcja y=e−x ma tylko asymptotę w +∞.
Funkcja y=|x| ma inną asymptotę w +∞, inną w −∞
(odpowiednio: y=x, y=−x).
Spróbuj znaleźć asymptoty funkcji f(x)=ln(e2−3x + e5+7x).
28 lis 20:28
Pero: Czyli, że mogą być dwie różne asymptoty ukośne jeśli wyjdą dwa różne "a"?
28 lis 20:39
Pero: I drugie pytanko, dla y=|x| w −∞ wychodzi b=+∞ więc co zrobić z takim fantem? To chyba
asymptota nie istnieje? Chyba że można zapisać asymp. jako y=−x+∞
28 lis 20:41
jc: Pokaż, jak szukasz asymptoty funkcji f(x)=|x| w +∞.
28 lis 21:12
Pero: a = lim n−>+inf (|x|/x) = 1
b = lim n−>+inf(|x|−x) = lim n−>+inf(x−x) = 0
28 lis 21:45
jc: No właśnie. y=x w +∞, y=−x w −∞, a więc dwie różne proste.
28 lis 22:08