Oblicz kąt a oraz kąt b
Angelika: W graniastosłupie prostym o podstawie kwadratowej wysokość jest dwa razy większa od krawędzi
podstawy.Obliczyć kąt α nachylenie przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy oraz kąt β
nachylenia przekątnej bryły do ściany bocznej.
28 lis 19:57
Mila:

1)
W ΔD
1DB:
p=a
√2
d=a
√6
2) W ΔC
1CB:
e
2=a
2+(2a)
2
e=a
√5
3) W ΔD
1C
1B:
============
Można podać cosinusy tych kątów
| | p | | a√2 | |
cosα= |
| = |
| =... dokończ |
| | d | | a√6 | |
28 lis 21:26
Angelika: Dzękuję za rozwiazanie
29 lis 00:13