matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obicz objetośc tego ostrosłupa
Angelika:
Prawidłowy ostrosłup czworokatny ma wysokośc h i kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku α.Oblicz objętośc tego ostrosłupa.
28 lis 19:52
Mila:
1
V=
*4a
2
*h
3
1) W ΔBES:
α
h
1
ctg
=
2
a
α
h
1
=a*ctg
2
h
1
2
=h
2
+a
2
α
a
2
ctg
2
=h
2
+a
2
2
α
a
2
*(ctg
2
−1)=h
2
2
h
2
π
a
2
=
dla α≠
α
(ctg
−1)
2
4
4
h
3
V=
*
3
α
(ctg
2
−1)
2
====================
28 lis 20:57
Mila:
α
π
≠
2
4
28 lis 21:02
Angelika:
Dzięki za rozwiązanie
30 lis 20:32
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick