rekurencja
nwm: podaj liczbę sposobów wypełnienia planszy o wymiarach 2 × n białymi i czarnymi kostkami o
wymiarach
2 × 1
Próbowałem znaleźć wzór rekurencyjny, ale nie mogę go zauważyć
28 lis 19:46
jc: A próbowałeś dla n=1,2,3,4,5 ?
Jakie liczby otrzymałeś?
28 lis 20:29
nwm: Dla n = 1 −> 2
n = 2 −> 8
n = 3 −> 24
n = 4 −> 64
28 lis 21:20
jc: Czy na pewno 64?
Czy możesz najpierw ułożyć bezbarwne klocki, a potem pokolorować?
Na ile sposobów możesz pokolorować n klocków?
28 lis 21:29
Mila:

Czy tak ułożyłeś dla n=2 ?
28 lis 22:27
nwm: tak, tylko to ostatnie to dwa zielone
28 lis 23:01
Mila:
Zgadza się, nie pomalowałam do końca. Na kartce mam dwa klocki na zielono.
Jutro jeszcze policzę na kratkowanym papierze dla n=3
Ma być od n=0 czy n=1 rekurencja?
28 lis 23:19
28 lis 23:22
Mila:
A może przy takim zapisie nie podaje wzoru?
28 lis 23:25
jc: Czy dla 4 nie powinno być 80?
28 lis 23:30
28 lis 23:33
nwm: rekurencja powinna być od 1
28 lis 23:56
nwm: jc − rzeczywiście − nie policzyłem jednego jeszcze przypadku, przez co wyszło mi 64 a nie 80.
29 lis 00:02
nwm: Bardzo dziękuję za pomoc!
29 lis 00:03
kerajs: Obawiam się, że na kolokwium rozwiązanie przez znalezienie ciągu w OEIS nie będzie punktowane.
29 lis 14:09
jc: Tym bardziej rozwiązanie znalezione na forum.
29 lis 14:12
Mila:

Plansza 2xn, klocki o wymiarach 2x1
1) n=1 jeden klocek na planszy
kolorujemy na biał i czarno na 2
1=2 sposoby
a
1=2
2) n=2 dwa klocki na planszy układamy na
2 sposoby
( mamy dwie plansze do pomalowania, na każdej są dwa klocki )
a
2=2
2*
2=8
3) n=3 trzy klocki na planszy układamy na 3 =(2+1) sposoby
a
3=2
3*(2+1)=24
4) n=4 cztery klocki na planszy układamy na 5=(2+3) sposoby
a
4=2
4*(2+3)=80
5) n=5 pięć klocków układamy na planszy na 8=(3+5) sposobów
a
5=2
5*8=32*8=256
| | an−1 | | an−2 | |
an=2n*( |
| + |
| ) |
| | 2n−1 | | 2n−2 | |
Czytajcie i piszcie, gdzie błędne rozumowanie.
a
n=2*a
n−1+4*a
n−2 dla n≥3, a
1=2, a
2=8
29 lis 16:36
kerajs: Odpisałbym wcześniej, ale jakiś miły admin zablokował mi konto. Nic to.
Rozumowanie nie jest błędne, lecz dla mnie dziwny jest sposób uzyskania rozwiązania.
Zwykle wygląda to tak:
Układ z n płytkami uzyskuje się dokładając jedną pionową płytkę do układu z n−1 płytkami, lub
dwie poziome do układu n−2 płytkowego. Płytkę pionową można dodać na dwa sposoby (białą lub
czarną) a dwie poziome na 4 sposoby (dwie białe, tylko górna biała, tylko dolan biała, dwie
czarne.
Stąd równanie an=2an−1+4an−2
Wzór ogólny uzyska się rozwiązując powyższe z warunkami początkowymi a1=2, a2=8
2 gru 22:15