loterii mamy 12 losów, wśród których 9 jest wygrywających. Kupujemy dwa losy. Ja
eol: W loterii mamy 12 losów, wśród których 9 jest wygrywających. Kupujemy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo zakupienia co najmniej jednego losu wygrywającego?
28 lis 18:41
28 lis 18:45
Eta:
9 w, 3p razem : 12losów
Ω − zbiór dwuelementowych kombinacji ze zbioru 12−elementowego
Wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
'−− obydwa wylosowane losy są przegrywające
P(A)= 1−P(A
')
| | 6 | |
P(A)= 1− |
| =................ |
| | 12*11 | |
28 lis 19:21
kerajs: @Eta
Sugeruję powtórzyć współczynnik dwumianowy, skoro powyższe są błędne liczone.
29 lis 13:58
Jerzy:
@kerajs, czy ktoś neguje twoje rozwiązanie ?
29 lis 15:13
kerajs:
1. Nie napisałem rozwiązania, lecz odejmowanie je sugerujące i sam wynik. Założyłem, że to
autorowi wystarczy lub dopyta w razie wątpliwości.
2. Rozwiązanie Ety zawiera dwa błędy rachunkowe. I to na nie wskazuję, gdyż poprawność wyniku
bynajmniej nie świadczy o poprawności rozwiązania.
3. A dlaczego o to pytasz ?
29 lis 20:11
Eta:
Słuszna uwaga
|A
'|= 3
| | |A'| | | 6 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | |Ω| | | 12*11 | |
P(A)=1−P(A
') =.....
30 lis 00:39
Mila:
Przepraszam,
Eta.
30 lis 15:14
Eta:
30 lis 15:15